Unga som sniffar rengöringsmedel


Flera ungdomar i Ronneby har vid flera tillfällen och på flera platser sniffat rengöringsmedel som finns att tillgå i dagligvaruhandeln. Nu slår Polisen larm.

– Vi fick in tips för några veckor sedan om att ungdomar satt på olika platser runt om i kommunen och sniffade.
– Vi har spårat de burkar som hittats på platserna till butiker och på så sätt lyckas ringa in vilka ungdomar det rör sig om, säger Mats Hadartz, närpolischef i Ronneby.
Det rör sig alltså om olika typer av rengöringsspray som till exempel luftfräschare.
Detta sprutar sedan ungdomarna ned i plastpåsar och inhalerar.

Yngsta 13 år
De ungdomar som har gjort detta är mellan 13 och 17 år gamla. Målet är ett rus, men det är ett livsfarligt rus.
– Förutom farorna som finns i lösningsmedlet uppstår också syrebrist. Det kan leda till andningsuppehåll och är direkt livsfarligt, säger Hadartz.
Polisen har nu kontaktat sociala myndigheter och även föräldrar till de ungdomar som sniffat.
Man har också informerat kommunens skolor om trenden med målet att de nu ska integrera informationen om dess fara i undervisningen.

18-års gräns
Willys har efter de fått reda på att denna typ av sniffning förekommer infört en 18-årsgräns på vissa rengöringsmedel. Även ICA Maxi har ändrat sina rutiner för de aktuella medlen.
– Vi har tagit beslutet att lyfta ut luftrenarna och säljer dem över disk istället och tills vidare har vi satt en 18-årsgräns på dessa för att inte medverka till detta missbruk, säger Krister Arvidsson, chef på Willys i Ronneby, till TV4-nyheterna Karlskrona.
Hadartz förklarar att sådana här fall av sniffning kommer till och från och att det därför är viktigt att påtala riskerna med beteendet.

Tack för att ni går ut med sådant här i tidning och TV... Tack även till affärerna i Ronneby som låter bli att sälja till minderåriga... Hoppas nu att alla föräldrar tar detta på allvar och pratar med sina barn/ungdomar !!!

Ordet är ditt! ♥

♥Kommentera inlägget här♥:

Ditt namn:
Vill du bli ihågkommen? Klicka här!

E-postadress: (Publiceras givetvis INTE)

Din Bloggadress här, Tack:

♥Kommentar♥:

Trackback
RSS 2.0