Olyckshändelse orsakade ammoniakutsläppet

Läckaget på Brunnsrinken orsakades av en olycka under arbetet på banan.
Ingen kom till skada, men två personer hänvisades till akuten för kontroll.

Brunnsrinken är byggd på 60-talet och har fått kritik för att vara för gammal. Men det var inte slitage, utan en olyckshändelse som utlöste måndagens ammoniakutsläpp.
Rinken skulle plogas under arbetet med isen. Ett av ammoniakrören hade lyft sig av kylan, och skadades av maskinen.
Gas med stickande lukt började strömma ut och orsakade ett stort räddningspådrag. Läckaget bedömdes som så allvarligt att räddningstjänsten gick ut med en allmän varning till allmänheten och använde larmet Hesa Fredrik.
Förskolan Skogsgläntan fick utrymmas, liksom Ronneby sporthall. Ingen person skadades, men landstinget har rapporterat att två personer uppsökt akuten för kontroll. Ett tiotal personer har ringt sjukvården med frågor.
Räddningstjänsten räknar med att det tog ungefär en timme att ta hand om den ammoniak som fanns i rören efter att tillflödet hade strypts direkt vid larmet.
Den typ av kylsystem som finns på Brunnsrinken har direktverkande ammoniak ute vid isen. I nyare anläggningar kan ammoniak också användas, men är då oftast instängd i ett maskinrum.
Räddningstjänstens riskbedömning för Brunnsrinken var igår densamma som före olyckan.
– Brunnsrinken är klassad som farlig verksamhet. Vi kan föreslå hur riskerna kan minskas, men det är kommunen som tar beslut om anläggningen, säger Frida Eiman, brandingenjör vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Jag måste givetvis be om ursäkt för att jag igår skällde på Ronnebys politiker.. Men jag tycker fortfarande att annläggningen är gammal och utgöer en stor fara för oss här i Ronneby...


Ordet är ditt! ♥

♥Kommentera inlägget här♥:

Ditt namn:
Vill du bli ihågkommen? Klicka här!

E-postadress: (Publiceras givetvis INTE)

Din Bloggadress här, Tack:

♥Kommentar♥:

Trackback
RSS 2.0