Din hjälp behövs

En frivillig från Japanska Röda Korset ser ut över spillrorna i staden Otsuchi

Katastrofen i siffror

Här är de senaste siffrorna (ungefärliga) efter katastrofen i Japan!

  • 8 133 personer har bekräftats döda
  • 2 612 personer har rapporterats skadade
  • 12 272 personer har rapporterats saknade
  • 362 887 har evakuerats från tsunamidrabbade områden och inkvarteras nu i cirka 2 150 evakueringscenter, främst i skolor och andra offentliga byggnader i Tohoku and Kanto omr.
  • Fler än 209 929 har evakuerats efter problemen med kärnkraftsverket i Fukushima.
  • Många evakuerade nu flyttat vidare till värdfamiljer
  • 14 413 hus totalförstördes och cirka 98 466 hus skadades till följd av jordbävningen och tsunamin. Flera tusen hushåll i Miyagi, Iwate och Fukushima områdena ödelades av tsunamin. 30 000 prefabricerade (tillfälliga) hus sätts nu upp.
  • Jordskred har rapporterats på 119 platser

Den akuta fasen efter jordbävningen och tsunamin är inte över än på flera månader. För närvarande arbetar 230 rödakors-team med fler än 1 200 personer i skift.

Just nu bor hundratusentals hemlösa japaner i de många evakueringscentra som upprättats runt om i den katastrofdrabbade området, ofta på mattor på golvet i en skola, gymnastiksal eller annan offentlig lokal, där det är nära till närmaste ”granne”. Många riskerar att bli kvar här i tre, fyra månader eller kanske ännu längre tid innan boendefrågan är löst.

I evakueringscentren finns i dag många barn, och Röda Korsets experter på psykosocialt stöd  understryker hur viktigt det är att dessa barn så snabbt som möjligt kan gå tillbaka till dagliga rutiner med någon typ av verksamhet. Men till stor del är det äldre människor över 65 år som bor här.

Eftersom det visat sig att många drabbade nu flyttat till släktingar och bekanta planerar Röda Korset att utöka insatser till värdfamiljerna. Röda Korset diskuterar med myndigheter om en eventuell roll vad gäller transitbostäder.

Det är också viktigt att människorna snabbt kan börja bygga upp sina liv igen – många måste börja om från noll med att börja leta boende, skaffa kläder och möbler, söka efter ny skola och nytt jobb. Där kan kontanter bli ett verktyg och en viktig komponent för att stödja de som drabbas i att planera för sin nya framtid.

Jag vet att alla kanske inte har råd , men VI som HAR det – Kan vi inte ALLIHOP skicka iväg ett enkelt SMS med texten AKUT JAPAN till nummer 72 900, så bidrar man med 100 kr till dom drabbade i Japan!

Eller tryck på Röda Korset-symbolen nedan för att skänka en högre summa eller för att se vad vi kan göra mer för att hjälpa till!

Tänk på barnen! Dom behöver DIN hjälp!

TACK!!!


Ordet är ditt! ♥

♥Kommentera inlägget här♥:

Ditt namn:
Vill du bli ihågkommen? Klicka här!

E-postadress: (Publiceras givetvis INTE)

Din Bloggadress här, Tack:

♥Kommentar♥:

Trackback
RSS 2.0